Патология на бременността

телефон за контакт: 024470 209
СПИСЪЧЕН СЪСТАВ:
Началник отделение: д-р Панова
Лекари: д-р Чурешка, д-р Виолета Стратиева, д-р Надя Магунска, д-р Златева- Тодорова, д-р Гогова-Иванова, д-р Антон Баев д-р Радко Тоцев, д-р Ралица Василева
Отделението Патологична бременност разполага с 35 легла. Приемат се пациентки от София и от цялата страна. В дейността си колектива на отделението използва най-нови постижения в областта на диагнocтикa и лечение при патологично протичаща бременност. Възможностите на отделението и квалификацията на персонала позволяват въвеждане на пренатална диагнocтикa. При предишни раждания на новородени с вродени генетични малформации се прави амниоцентеза под ултразвуков контрол за пренатална диагностика. При неразвиващи се бременности завършващи с абразио материалът се изпраща за хромозомен анализ. Ширoкo се използва доплерова диагностика при интраутеринна ретардация на плода, при прееклампсия.
Отделението определено може да се похвали с успехите в областта на рискова бременност в третия триместър. Под ръководтството на проф. Атанас Кацулов колективът на отделението въвежда нови за България мeтoдики и оперативни техники : лечение на тежък хиперемезис гравидарум с метилпреднизолон, приложение на мизопростол в случаите на инкоплетните аборти, мисед аборшън в първия триместър на бременността, при мъртъв плод във втория и третия триместър и индукция на раждането при преносена бременност, извършване на цезарово сечение по Мисгав - Ладах, незашиване на кожата при руптури на перинеума и епизиотомии. Резултатите се обработват и се представят на aкyшeрo-гинекологични форуми.
Отделението е база за обучение на специализанти и акушерки.