|

1200 розови балона полетяха над НДК в памет на жените, загубили битката с рака

1200 розови балона полетяха над НДК в памет на жените, загубили битката с рака

1200 розови балона полетяха днес до пилоните на НДК в памет на жените, загубили битката с рака. Събитието е част от профилактичната кампания за борба с тежкото заболяване, инициирана от болница „Света София" в столицата. Кампанията се провежда за пета поредна година. Общо 3800 българки всяка година заболяват от рак на гърдата, а общият брой е 46 000.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Столична община, Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата. Тази година през месец октомври медицински специалисти от общо 13 лечебни заведения (в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора) прегърнаха каузата и извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тази година от общо 9 софийски болници, 5 общински се включват в кампанията, активно се включваме, защото вярваме, че грижата за собственото ни здраве е грижа за нашето семейство, нашите близки.

Д-р Гергана Коларова, директор на първа АГ болница: Целта е да дадем гласност, статистика, информация на хората. Тя е не само лечебна, превантивна, приканваща към преглед, но има и информационна цел. Информираме жените как да се преглеждат и даваме възможност на голяма част от тях да получат ясна и точна информация кога трябва да отидат на преглед и кои са рисковите групи.

Зоя Паунова - Български форум на бизнеслидерите: За последните 3 години бяха прегледани 20 хил. жени. Това означава стотици спасени животи, защото при профилактичните прегледи се хваща заболяването в ранните стадии, когато то е лечимо. Аз лично се преглеждам на всеки 2 години, което носи успокоение, когато резултатът е добър.

Началото на информационната и профилактична кампания беше поставено на 1 октомври 2017 г. с осветяване на Националния дворец на културата в розово.

Линк: http://news.bnt.bg/bg/a/puskat-1200-rozovi-balona-pred-ndk-v-pamet-na-zhenite-zagubili-bitkata-s-raka

Източник: БНТ