|

Аденом на простатата

Аденом на простатата

Простатата може да бъде инфектирана от различни микроорганизми. Появилото се в резултат на това възпаление се нарича простатит.

Простатата може също така да се увеличи вследствие на доброкачествено разрастване или злокачествени тумори. Увеличението на простатата може да Ви създаде проблеми при уринирането.

Симптомите при доброкачествена простатна хиперплазия /ДПХ/ могат да бъдат същите както симптомите при рак на простатата. Ракът на простатата е сериозно заболяване, което трябва да бъде открито и лекувано, колкото се може по-рано. Преди урологът да започне да лекува ДПХ, той трябва да бъде сигурен, че пациентът няма рак на простатата. Само при това условие пациентът може да бъде лекуван за ДПХ от своя уролог.

За да определи наличието на ДПХ , урологът ще Ви зададе поредица от въпроси, относно общото Ви здравословно състояние и Вашият навик за уриниране. В много случаи това ще бъде един стандартен въпросник наречен Международен Простатен Симптоматичен Индекс. Вашите отговори ще дадат на уролога сведения за проблема така, както Вие го чувствате. Необходими са специализирани урологични изследвания, преди да бъде поставена диагноза. Точна информация за състоянието на пикочната система /бъбреци, пикочен мехур и простатна жлеза/дава ултразвуковото изследване. То е безвредно и неболезнено за Вас.

Урологът може да избере само някои от цял набор изследвания. В повечето случаи това ще включва: изследване на простатната жлеза през ректума, ултразвуково изследване, урофлометрия / измерване дебита на струята и времето за изпразване на пикочния мехур /. Могат да бъдат извършени и допълнителни изследвания на пикочния мехур и уретрата. Ако се предполага рак на простатата се взема кръв за ПСА /простато специфичен антиген/ и ако кръвната проба е висока ще бъде направена биопсия на простатната жлеза.

Палпацията на простатата може да създаде неприятно усещане, но това е бърз и прост метод, с който урологът определя размера, формата и консистенцията на простатната жлеза. По този начин той може да си изгради мнение за възможните заболявания на същата. Прегледът се извършва с показалецът на ръката, който е в гумена ръкавица и е добре смазан. То е безвредно и неболезнено за Вас.

Изтичането на урината се измерва чрез специално изследване, наречено урофлометрия. Силата на струята се измерва чрез изпразване на пикочния мехур в специална тоалетна снабдена с датчици, които засичат скоростта на уринната струя в мл/сек. Направената едновремнно с това графика носи ценна информация за скоростта на уринния поток и времето, необходимо за изпразване на пикочния мехур. То е безвредно и неболезнено за Вас.

ДПХ може да се лекува с различни медикаменти или хирургично. Видът лечение ще зависи от сериозността на Вашите оплаквания при уриниране и възможностите, които Вашият уролог предложи, както и Вашите собствени предпочитания.