|

Д-р Георги Лазаров: Андропаузата е комплексен проблем

Д-р Георги Лазаров: Андропаузата е комплексен проблем

Менопаузата е проблем, който засяга много жени над 40-годишна възраст. Те стават по-лесно раздразними, изпадат в депресия, спят по-малко и лесно напълняват. Какво се случва с тестостерона на мъжете по време на андропаузата (мъжката менопауза) и колко време продължава това състояние , попитахме д-р Георги Лазаров. 

Д-р Георги Лазаров е специалист по урология и андрология в Първа САГБАЛ „Света София“. Той се занимава с диагностика, лечение и профилактика на заболявания на мъжката полова система и стерилитета при мъжа.

- Д-р Лазаров, какво представлява андропаузата?

Жените над 40-годишна възраст, по различно време, влизат в така наречената менопауза, която е хормонално обоснована и при нея яйчниковият резерв се изчерпва. По същия начин и мъжете след 40 години започват постепенно да навлизат в една втора възраст, която се нарича андропауза. При някои от мъжете тя започва дори още на 38 години, но не бих казал, че има тенденция към „подмладяване“. Това е едно състояние, а не болест, свързано с нивото на мъжкия полов хормон. Тестостеронът при мъжете след 35-годишна възраст постепенно започва да спада с по 10% на 5 години, което е нещо нормално и няма нищо страшно и фатално. 

За разлика от менопаузата при жените, която е някъде от 5-6 месеца до 1 година, при мъжете андропаузата е 15-20 и повече години, което е доста широк диапазон. 

- Каква е симптоматиката на това състояние?

Както при жените, така и при мъжете започват едни и същи симптоми от типа на лесна раздразнителност, по-къс сън, по-раннно ставане, което е свързано и с натрупания стрес. За това основно отношение има тестостеронът. Мускулната маса и лесната умора са част от общата симптоматика. Също така и депресията, която еднакво идва и при жените и при мъжете, които мислят че едва ли не настъпва края на живота, но не е съвсем така. Но доста пациенти отиват и се лекуват при психиатри от няма и какво. Това са общите симптоми, но има и други. 

При жените менопаузата започва с прескачане на цикъла и в един момент той спира, докато при мъжете спадането на нивото на тестостерона води до леко покачване нивото на естрогените, които мъжкият организъм има. Това има отношение към началното нарастване на простатата от една страна и така наречените еректилни дисфункции – проблеми с ерекцията, които се наблюдават под най-различна форма. Пълна загуба на ерекция няма, но може да има инциденти, при които ерекцията е непостоянна – започва половият контакт и мъжът има ерекция, но после не може да достигне до еякулация. Сутрешната ерекция не винаги се наблюдава при мъжа, тоест има едни такива преходни състояния, които безкрайно трудно се преживяват от психологическа гледна точка. 

- Понякога депресивните състояния са признак и за други проблеми. Кое трябва да накара мъжете да посетят уролог или андролог?

Първото насочване трябва да дойде, според мен, от семейните лекари, които трябва да знаят тези неща. Най-простото изследване, което трябва да се направи още на ниво семейни лекари, е това за нивото на тестостерона. Половият хормон на един мъж на 40 години може да бъде в границите на нормалното, но да бъде на долна граница. Но тези граници се определят от лекарите, а аз смея да твърдя, че познания за това сред семейните лекари няма. За менопаузата те имат до някъде, но за андропаузата – не. Сега има едни програми, които започнахме и дай боже да станат факт. Предвидили сме и изнасяне на лекционен материал за семейни лекари, защото всеки, малко или много, нямащ досег до медицината, се обръща към тях за съвет. В следствие на тестостерона при много мъже доста рано се установява и хипертонична болест или вдигане на кръвно. Наблюдава се и напълняване – един път свързано със стреса, а той от своя страна води също до спадане нивото на тестостерона. 

- Освен стреса, кои са другите рискови фактори за по-ранната поява на андропаузата?

Друг рисков фактор няма. Проявленията на андропаузата започват на различна възраст при мъжете. При тези, които живеят активно, спортуват, ходят по планините, умеят да почиват събота и неделя, андропаузата се отлага доста във времето. Има мъже, които са работохолици и работят събота и неделя. При тях нещата са още по-трагични. Не си ли почива организмът, няма как този хормон на стреса, така наречения кортизол, да се понижи. Той е постоянно във високо ниво, което не дава възможност на организма да си почине. Това води до покачване на кръвното, на килограмите, за което влияние има и несъобразеното хранене.  

Андропаузата зависи не само от количеството и качеството на храните, които консумират мъжете в тазу възраст, а и количеството на алкохол и цигари, които употребяват. И след като всичко това се сложи под един знаменател, вече стават много фактори, които вредят. 

- Какви изледвания са нужни, за да поставите диагнозата?

Тестостеронът може да бъде в референтни граници, но те зависят от възрастта. Ако пациентът е от средата към гораната граница, тогава е добре, обаче от средата към долната граница вече не е. Различните лаборатории у нас работят с различни китове (стойности). По отношение на тестостерона няма точна единица. При някои лаборатории референтната стойност е от 4 до 12, при други от 8 до 27. Около 40-годишните мъже трябва да бъдат някъде по средата. Когато са под средата на тези две рефернтни стойности, тогава трябва да им светне лампичката и да отидат на лекар. 

Преди да започне лечението, урологът или андрологът разпитва внимателно пациента за неговите настоящи оплаквания, както и за прекарани заболявания в миналото. След което провежда общ преглед на половата система, прави ехография на коремните органи, проверява костната плътност, а при необходимост насочва и към допълнителни консултации с други специалисти. Назначават се изследвания на бъбречната и чернодробната функция; липиди и кръвна захар; TSH; нивото на свободния и общ тестостерон; на дехидротестостерона. Други изследвания, които са необходими на специалиста, са за дехидроепиандростерон, простат-специфичен антиген; лутеотропен хормон и SHBG (глобулин, който свързва половите хормони). 

- Кога това състояние може да доведе усложнения?

Проблемът с андропаузата е много по-комплексен, отколкото с менопаузата. Той е свързан с хормоните и метаболитния синдром, той е урологичен и психологически. Няма екип от специалисти в България, които конкретно да се занимават с него. Усложненията започват след като още повече се задълбочат проблемите с ерекцията, което чисто психологически срива мъжете и ги води до депресия. Отишли да потърсят психиатрична помощ заради нея и лекувани от психиатри, антидепресантите още повече влошават нещата.

- Какво представлява хомонално заместителната терапия при андропаузата?

Хормоналните препарати при мъжете са нож с две остриета. Те се изписват при занижени нива на тестостерона, загуба на костната плътност, сериозни сексуални разстройства и други. При много младите момчета, които по принцип имат някакъв дефект в произвеждането на тестостерона, се провежда такава хормонално заместитела терапия още между 20 и 30-годишна възраст. При тях използването на хормонални препарати е оправдано. В по-късна възраст– над 40 и нагоре, хормонално заместителната терапия може да бъде за кратко, но не и за по-продължителен период от време. Доказано е, че ракът на простата е хормонално зависим, тоест при едно високо ниво на тестостерона може евентуално да се появи рак на простатата, а това не трябва да се случва. 

В началото се изписва комплекс от различни фитопрепарати, които ги има на пазара. Основният продукт е на основата на трибулус терестрис. Има го под формата на различни комбинации при различните фирми. Продава се само чистата му форма, в комбиация с женшен, с микроелементи и други. Второто, което изписваме, е фитопрепарати по отношение на самата простатна жлеза. Сега започваме едно голямо проучване, чийто резултати ще оповестим след около 10-15 години. Никой до момента не е започнал проучване при профилактиране на мъжа на около 40 и няколко години, за да го следи и знае какво ще му се случи на 60 години. Но имаме известна подкрепа от фирмите, защото както има хапчета за жените, така трябва да има и профилактика за мъжете.

- Кое основното в профилактиката на андропаузата?

Профилактиката е с микроелементи. Палмовото масло и копривата влияят върху преобразуването на свободния тестостерон върху дехидротестостерона. Те могат да бъдат основната предпоставка за увеличение на простатата. 

Както всяка жена има един доверен гинеколог, при който тя ходи, по същия начин профилактично трябва да ходят и мъжете. Това на запад е много добре устроено – че всеки мъж си има уролог и той отива при него, за да се консултира какво се случва с неговия организъм. До преди няколко години се смяташе, че едва ли не няма такъв проблем, но сега вече младите, които са в края на 30-те, до 40 и няколко години, започват да търсят и се интересуват.  Иначе възрастните са съвсем друго поколение, което дори не смята, че трябва да се ходи на лекар за по-сериозни проблеми с уринирането. 

- В тази връзка трябва ли мъжете в андропауза да спазват определен хранителен режим, за да се чувстват по-добре?

По отношение на хигиенно-диетичния режим, основно е движението. Някакъв вид спорт може да има огромно влияение по отношение нивото на тестостерона. Дали ще бъде фитнес, тенис, ходене в планината, колкото повече, толкова по-добре. Трябва да се спазват определени правила за непрекаляване с алкохола и цигарите, както и мазните храни. Защото мастният профил, без значение при мъже или жени, трябва да започне да се следи след около 40-годишна възраст. А ние българите стартираме следенето след като се появи някакъв проблем.

- Колко често мъжете с андропауза трябва да ходят на профилактични прегледи?

В началото са нужни 2-3 посещения, докато нагодим нещата, след което 1 път годишно е абсолютно достатъчно. Стане ли пациентът на 60 и нагоре, вече трябва да ходи на преглед по два пъти на година.

Източник: www.puls.bg
Линк към материалаhttp://www.puls.bg/health/highlights/news_30403.html
Автор: Иванка Гъркова