|

Д-р Елена Бангеева - Как да подобрим вагиналния имунитет?

Д-р Елена Бангеева - Как да подобрим вагиналния имунитет?

Парене, сърбеж и дискомфорт в интимните части са сред проблемите, които притесняват жените през лятото. Защо се появяват тези симптоми и за какво трябва да внимават представителките на нежния пол и техните партньoри, отивайки на море или басейн, коментира д-р Елена Бангеева.

Доктор Елена Бангеева завършва медицина през 2012 г. в Медицински Университет – София, с отличен успех. От 2013 г. работи и специализира в ПСАГБАЛ "Света София" ЕАД - в отделенията "Бременност в риск" и "Родилно". През 2014 г. специализира „Ендоскопска гинекологична хирургия “, като придобива международни сертификати в Белгия и Франция.

През 2016г. започва работа в областта на "Асистираните репродуктивни технологии“, в МЦ "Афродита", и придобива български и европейски сертификати. Посещава най-големите световни и европейски конгреси по „Акушерство и гинекология“. Година по-късно придобива магистърска степен по специалност “Здравен мениджмънт и обществено здраве".

- Д-р Бангеева, кои са най-честите вагинални инфекции, от които страдат жените през лятото?

Лятото е сезонът на слънцето, морето и почивките. То е и най-благоприятното време за развитието на вагинални инфекции. Гъбичните инфекции са едни от най-честите, те обичат влажната, топла среда , а лятото щедро им я предлага. Засилен е и интересът към басейните , а недобре хлорираните може да ни донесат неприятни усещания. Със затопляне на времето и почивките зачестяват и сексуалните изкушения. Другата голяма група е на бактериалните колпити с най-чест представител на бактериалната вагиноза, хламидия и други полово-предавани инфекции.

- Каква е разликата между вирусните, бактериални и гъбични инфекции?

На първо място различните причинители и клиничната картина. Вирусните инфекции - например HPV, се разделят на две групи - доброкачествени кожно–лигавични изменения и предракови и ракови изменеия, като най-чести са представителите на HPV 16 и 18. Пациентите търсят лекарска помощ, когато се появят изменения по кожата и лигавицата на външните полови органи. Някой от вирусните инфекции са безсимптомни. Гениталният херпес, който също се причинява от вирус, протича с болезнени мехурчета и рани.

Бактериалните инфекции се причиняват от различни видове бактерии и протичат най- често със засилено вагинално течение и дискомфорт. Рядко при тях има хронично, безсимптомно носителство.

Гъбичните инфекции се причиняват от различни видове гъбични микрооргаизми. Важно значение при тях има асимптомното носителство и рецидивиращите форми, след локално лечение. Когато инфекцията е остра, се характеризира с течение, наподобяващо пресечено мляко и изразен сърбеж.

- Кои са симптомите на бактериалната вагиноза?

Бактериалната вагиноза е най-честата форма на вагинално заболяване. Тя е полимикробна инфекция. Основният причинител е анаеробният микроорганизъм - Gardnerella vaginalis, който намалява количеството и променя вида на лактобацилите и създава среда разтеж на анаеробни микроорганизми. Характеризира се със слаб до умерен вагинален флуор с наличието на специфична миризма, особено след полов контакт, парене и зачервяване, които нарушават личния комфорт на жената.

- Как се лекува при жените и каква трябва да бъде терапията при техните партньoри?

Лечението е с препарати от групата на метронидазоловите производни, като то е общо и локално. Алтернатива при хора с алергии е антибиотик от групата на линкозамидите. Лечението на партньора е задължително, ако жената е с клинично изявена или рецидивараща инфекция, въпреки че в повечето случаи той няма оплаквания.

- До какви усложнения водят вагиналните инфекции?

Съществуват различни видове усложнения. От вирусните могат да се развият предракови и ракови заболявания на маточната шийка. Бактериалните инфекции могат да асцендират от влагалището и да инфектират матката и маточните тръби, което може да доведе до развитие на тазово-възпалителна болест и от своя страна да доведе до стерилитет. Най-често такива страствания правят хламидиините инфекции.

Усложнения могат да настъпят и при бременните жени. Бактериалните инфекции е възможно да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане, повишен риск от инфекция на плода и матката в послеродовия период. HPV може да се предаде от майката на новороденото с повишен риск от ларингеална папиломатоза.

Ето защо навременна диагностика и лечение на тези инфекции е изключително важна.

- Как се лекуват те?

Лечението е в зависимост от причинителя и микоробното число при бактериалните и гъбичните инфекции.

Вирусните се лекуват с общи противовирусни средства, деструкция на измененията или медикаментозно с различни химични агенти , но винаги след консултация и по препоръка на лекар.

За бактериалните се използват антибиотици и/или метронидазолови производни, като най-добре е след антибиограма.

Лечението на вулво-вагиналната кандидоза, например, е с различни имидазоли и триазоли под формата на кремове, песари, вагинални глобули и орални таблетки за еднократно или продължително приложение. Използват се и комбинации между препаратите при поломикробни инфекции.

Източник: www.puls.bg
Автор: Иванка Гъркова
Линк: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_28270.html