|

Д-р Минко Еврев: Броят на хората с репродуктивни проблеми започва да се покачва с високи темпове

Д-р Минко Еврев: Броят на хората с репродуктивни проблеми започва да се покачва с високи темпове

Д-р Минко Еврев, репродуктивен АГ специалист в Първа САГБАЛ „Св. София” в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Д-р Еврев, от 1 октомври до 1 декември екипът на Първа САГБАЛ „Св. София” провежда кампания „Въпрос на разговор и преглед”. Бихте ли ни разказал малко повече за нея и кой може да се възползва от тази инициатива?
Д-р Минко Еврев: Това са две инициативи, които провеждаме едновременно. Едната е за учащите се млади хора. При тях се цели да се насърчи раждането на дете преди 30-годишна възраст. От друга страна, възрастта има значение при планирането на второ дете, защото неимоверно много са се увеличили двойките само с едно дете. Друга важна цел е при по-младите хората да бъдат хванати по-рано евентуални репродуктивни проблеми и съответно да се проведе профилактика.
Освен това, имаме и инициатива, наречена „40+”, при която да се отрие наличие на преждевременно намален яйчников резерв и да се подпомогнат жените над 40 години при създаването на потомство. Тук се включват преговори, разговор на пациент с репродуктивен специалист, преглеждане и назначаване на липсващи изследвания, консултации с ембриолог, ендокринолог, психолог, рутинен психологичен преглед (той включва безплатен ултразвук при жените, а при мъжете включва безплатна спермограма), при необходимост мамолог, уролог. При по-специални случаи болницата разполага с абсолютно всички необходими специалисти за евентуално проследяване на раждането.
На сайта на САГБАЛ „Св. София” са посочени телефоните за записвания: 0878 205 253 и 0888 658 826. Всеки желаещ може да направи регистрация всеки работен ден до 13.30 часа. Изследванията по двете инициативи са напълно безплатни.
Фокус: Какво показват данните, колко хора у нас имат проблеми с репродуктивното здраве?
Д-р Минко Еврев: При последното преброяване са около 170 000 души, но това беше преди една година. Но да не забравяме, че постоянно идват нови двойки от смесени бракове, които живеят в чужбина и затова не може да се каже колко точно са хората у нас с проблеми с репродуктивното здраве. Статистиките се правят към края на календарната година, затова те са със сигурност над 170 000.
Фокус: През годините увеличава ли се тази бройка?
Д-р Минко Еврев: Имаше един момент, в който тя спадна поради икономическата миграция, но сега отново с високи темпове започва да се покачва.
Фокус: Какви са най-честите причини, които водят до влошени репродуктивни възможности при младите хора?
Д-р Минко Еврев: През изминалия век това бяха венерическите заболявания и то главно от тях трипер и сифилис, но към днешна дата са полово-причиняваните инфекции, което най-често е хламидия, на следващо място е микоплазмата, урепламата, трихомоните. Те водят до различни инфекции, уретрити, простити, салпингити, цистити. На следващо място идва ендометриозата, миоматозната матка (полипите). 
Друг чест фактор е наднорменото тегло както при жените, така и при мъжете, което от своя страна води до разстройство в хормоналния баланс, а от там до ендокринен стерилитет. Също така и ниското тегло е фактор, защото при жените той води до нарушения в менструалния цикъл, а от там до липса на овулация до късна овулация, при което яйцеклетката вече е презряла и не става за оплождане. 
Не трябва да се забравя и стресът, който при жените води до ранна менопауза и ендокринен стерилитет, а при мъжете – до импотентност, влошаване на оплодителната способност на сперматозоидите. В тази връзка не трябва да се пренебрегват имунологичните и други ендокринни заболявания, алкохолът, тютюнопушенето. При мъжете доста честа причина пък напоследък е това, че преди 30 години държавата е спряла поставянето на т.нар. паротитна ваксина против заушка. Като малки момчета, прекарали заушка симптомно само с повишена температура (т.е. не са разбрали на времето, че прекарват това заболяване), са с нарушена полова система днес, са с нарушено качество на половите клетки, а от там имат и значително понижение на оплодителната способност. Дори при тежките случаи липсват мъжки полови клетки в еякулата.
На преден план изниква една нова социална причина, която се изразява в желанието на пациентите първо да се реализират професионално и финансово, а след това мислят за потомство. Доста от пациентите идват с почти напълно изчерпан яйчников резерв след 40-годишна възраст. И при мъжете годините оказват влияние на количеството и качеството на половите клетки.
Фокус: Споменахте и програмата за диагностика и лечение на двойки с репродуктивни проблеми „40+”. Кой може да се възползва от нея и какви рискове крие бременността след 40-годишна възраст?
Д-р Минко Еврев: Могат да се възползват всички над 40-годишна възраст по отношение на жените, но могат да се възползват и такива, които са с доказано намален яйчников резерв. Интересът към тази програма е голям и във времето дори се увеличава.
За риска при бременността след навършени 40 години мога да кажа, че ако жената няма някакви съпътстващи заболявания, той не е особено завишен. А ако има повишен, то това е, защото след 40-годшина възраст много често се наблюдават най-различни съпътстващи заболявания. Ако е осъществено качествено наблюдението, женска консултация и ако се спазват всички норми и профилактични прегледи, в никакъв случай бременността след тази възраст не е рискова.
Фокус: Колко двойки са се подложили на инвитро процедури при Вас от началото на годината? Какъв е процентът на успеваемост?
Д-р Минко Еврев: За прегледи са се записали около 400 двойки, но проблемът е такъв, че много от тях се нуждаят от предварително лечение - оперативно и/или медикаментозно. След такова лечение е необходимо да мине определено време, за да се възстанови пациентът. Например, ако е открита миома и се налага нейното оперативно отстраняване, след операцията трябва да се изчака поне 6 месеца, за да се възстанови напълно маточната стена и организмът като цяло. Това е дребна операция, след която се изчаква половин година. Подобна е ситуацията и при махане на полипи и извършване на процедури в други клиники, което изисква пък поне три месеца за възстановяване на организма. Затова целият път е толкова продължителен, защото се изчаква определено време при такива ситуации преди самата инвитро процедура.
Фокус: А колко са подадените молби в САГБАЛ „Св. София” от началото на годината?
Д-р Минко Еврев: Около 200 са молбите, докато като цяло за страната са над 15 000 – въобще не са малко.
Фокус: Какво представлява самата инвитро процедура и колко време е необходимо да се чака за нея, ако не се налагат интервенциите, за които споменахте?
Д-р Минко Еврев: Не е такава както беше преди 10 години – вече всичко е осъвременено. Съществува кратък период, в който да се открие причината за безплодието. Междувременно могат да се открият противопоказания за извършване на инвитро лечението като ендокрийни, сексуално трансмисивни, генетични и емунологични заболявания. След като излязат изследванията, започва стимулация на жената с цел да се получат повече от една яйцеклетка – това увеличава шанса многократно за забременяване. След това се добиват тези яйцеклетки чрез пункция – изваждат се зрели яйцеклетки, избира се ембриологичен метод за оплождане извън организма на жената. След това се изчакват докато станат зрели ембрионите и се връщат в матката на жената. Цялата процедура, в зависимост от схемата за стимулация, обикновено трае месец – месец и половина.
Фокус: А какво следва, ако опитът е неуспешен?
Д-р Минко Еврев: Ако опитът е неуспешен, задължително се добавят нови изследвания за по-редки заболявания, по-редки генетични, инфекциозни и специфични такива. Търсят се скрити инфекциозни причинители. При следващ опит задължително се променя схемата на стимулация и задължително се променя ембриологичното лечение и начина на извършване на оплождане.
Фокус: В контекста на нашия разговор смятате ли, че сурогатството е полезно и трябва ли да бъде разрешено у нас?
Д-р Минко Еврев: Знаете ли, двойките, които се нуждаят от сурогатство, са малко и надали са по-вече от 200. Това са едни нещастни хора, които поради някаква медицинска причина (например премахване на матката на жената при онкологично заболяване) не могат да износят деца. В доста европейски държави се извършва тази медицинска услуга – сурогатството и такива пациенти отиват в чужбина, за да се сдобият с дете. България е една от малкото страни в ЕС, където това не е разрешено. Не знам защо е забранено сурогатството у нас и никой от колегите, които съм питал, нямат отговор на въпроса. В тези държави, в които тази услуга е забранена, това са страните, в които преобладава религията.
Не смятам, че сурогатството трябва да бъде забранено у нас – не сме толкова дълбоко религиозна страна. Сурогатството отдавна трябва да е разрешено. Това положение е неморално спрямо онези хора, които поради медицински и независещи от тях причини не могат да имат деца.
Люба АЛЕКСИЕВА

Линк: http://www.focus-news.net/opinion/2017/10/28/44572/d-r-minko-evrev-broyat-na-horata-s-reproduktivni-problemi-zapochva-da-se-pokachva-s-visoki-tempove.html