|

Как да се запиша за комбиниран скрининг за хромозомни аномалии, фетална морфология и доплер?

Как да се запиша за комбиниран скрининг за хромозомни аномалии, фетална морфология и доплер?

В Първа САГБАЛ „Света София“ се провеждат високоспециализирани прегледи с качествен апарат с възможност за 4D ехография. Представяме ви кратка информация какво включват те и как можете да запишете своя час при нашите специалисти.

В кабинет №121 на ДКБ – ПСАГБАЛ „Света София“ се извършват следните високоспециализирани ултразвукови изследвания от водещи сертифицирани специалисти.

ФЕТАЛНА МОРФОЛОГИЯ

Извършва се от д-р Виолета Стратиева – специалист по майчино-фетална медицина. Тя притежава диплома по фетална медицина от „Кралски колеж“, Лондон, HBRC от 2010 г.

Феталната морфология е високоспециализирано ултразвуково изследване, което се провежда между 20 и 24 г.с. В този период бебето завършва индивидуалното си развитие като структури и специалистът извършва необходимата оценка на анатомията на плода. Прави се проверка на по-късните маркери (структурни дефекти или „особености“) за хромозомни аномалии.

В края на прегледа, ако пространствените възможности и позицията на фетуса позволяват, се извършва 4D ехографско изследване на феталното лице.

КЪСНА ФЕТАЛНА МОРФОЛОГИЯ

Късната фетална морфология се извършва около 32 г.с. (30-33г.с.). Чрез този преглед специалистът проследява развитието на динамичните органи на бебето – мозък, сърце, бъбреци и прави оценка на плацентарната функция.

КОМБИНИРАН СКРИНИНГ ЗА ХРОМОЗОМНИ АНОМАЛИИ

Включва УЗ маркери и измерени в майчиния серум биохимични показатели. Скринингът се извършва в интервала 11-13,6 г.с. и включва оценка на риска от тризомии 21,18,13 (Синдром на Даун, Патау и Едуардс).

ДОПЛЕРОВО ИЗСЛЕДВАНЕ

Показва състоянието на плода, оценявайки определени показатели, характеризиращи кръвотока към него, неговото хранене, развитие, състояние на околоплодната течност и плацентата.

Можете да запишете своя час за комбиниран скрининг за хромозомни аномалии, фетална морфология или доплерово изследване на тел. 02/4470 284 и 02/4470 238 (всеки делничен ден, от 8.00 до 13.00 ч.)