|

Как да изградим сигурност и доверие с нашето дете за цял живот?

Как да изградим сигурност и доверие с нашето дете за цял живот?

Как да изградим сигурност и доверие с нашето дете за цял живот?
Процесът на изграждане на сигурност и доверие между дете и родител започва още с раждането. Важно е и майката и бащата да участват равностойно в отглеждането, а детето да бъде подкрепено и да се откликва по подходящ начин на всичките му нужди, защото това ще има пряко отражение на по-късен етап, коментира Ивa Петкова, консултант по бебеносене и създател на бранда Kaya. Ето какви още акценти в отглеждането на детето от най-ранна възраст ни даде тя:

Близостта
Допирът кожа в кожа е много важен, чрез него се намалява стресът след раждането както за бебето, което до момента е било в напълно защитена среда, така и за родителите, които за първи път виждат своето съкровище. Контактът трябва да започне и да се поддържа още в родилното отделение, а колкото повече време прекарват самите родители с бебето, толкова по-спокойни и уверени стават в себе си, а бебето - по-спокойно, щастливо и обичано. Друго важно условие за една пълноценна връзка родител – дете още от самото начало е стремежът да удовлетворяваме всяка негова нужда - както физиологическа, така и емоционална, за да се чувства желано и обичано. Бебетата комуникират чрез плач. Това се случва в първите няколко седмици. След като се научим по-стриктно да наблюдаваме бебето и да го опознаваме, нещата започват да се получават в пъти по-лесно и интуитивно.

Кърмене
Друг аспект от привързаното родителство е кърменето. Неслучайно бебетата виждат на 15-20 см - точно, колкото е разстоянието от лицето на майката до нейните гърди. Важно е бебето да се храни на поискване, не по специален режим. Точно тогава се поражда тази силна връзка. В момента, когато се нахрани, майката вижда блажената усмивка и удовлетвореността на малкото. Това дава сигурност и спокойствие, че се справяме като родители и виждаме, че бебето расте здраво и усмихнато.

Бебеносене
При бебеносенето нещата са идентични - с него се изгражда силна и здрава връзка, детето е навсякъде с родителите - то става част от техния социален живот. Бебето вижда хората, с които се срещат, следи ги, докато говорят, забелязва и следи гласовете, мимиките и жестовете. По този начин децата се учат и по-лесно да говорят - чрез подражание. С бебеносенето отново го има контактът кожа в кожа и усещането на сърцето, топлината на мама или татко, които действат успокояващо.

Благоприятен ефект за цялостното развитие
Когато се чувства обгрижено от своите родители и сигурно, че те удовлетворяват нуждите му, детето расте по-спокойно опознава света и има желание да контактува с него, защото се чувства подкрепено. Децата, отгледани в близост до техните родители са с по-добро двигателно развитие, прохождат по-бързо, добиват повече самостоятелност - по-рано се приучават към гърне и проговарят. Когато дадем най-доброто от себе си, виждаме колко са спокойни и щастливи децата ни - подкрепени и уверени в покоряването на света.

Източник: Ива Петкова, Kaya

Материалът e подготвен от Kaya и е публикуван на уебстраницата, като част от партньорство.

Фотографи:

Ренита Костадинова

Калина Серафимова

Керстин Клаудия