|

Кърмене на обществени места - възможно ли е?

Кърмене на обществени места - възможно ли е?

Кърменето винаги е заемало важна част от родителството, защото то е не само хранене, а и близост, общуване. Едва ли има човек, който се съмнява че най-добрата храна за едно бебе е именно майчината кърма. Но освен всички ползи покрай него, майките често срещат затруднения особено в началото – първите дни, седмици.


Основното, което тревожи младите родители е честото и продължително хранене при малките бебчета, които са хранени на поискване. Всички специалисти, които се занимават с бебета ще ви обърнат внимание, колко важно е ежедневното излизане за бебето за неговото здраве, каляване и спокойствие. Но как се получават нещата на практика, когато бебето е малко, суче често, а ние се надяваме да излезем за поне няколко часа докато е хубаво времето.

Полезни съвети за първите разходки:

Подгответе си дрехи, които са ви удобни за кърмене – блузи за кърмене, блузи или потници с по-дълбоко деколте, което е еластично и лесно се сваля надолу. Ризата с копчета, която може да разкопчаете отдолу е добър вариант и не се вижда почти нищо от гърдите. Ако сте много притеснителни, може да използвате и покривала за кърмене, но те обикновено привличат повече внимание, отколкото самото кърмене, защото отстрани изглежда сякаш там се случва нещо тайно, а и не е особено приятно за бебето. Първоначално може да избирате места, които са малко по-отдалечени и ненаселени ако сте начинаещи в кърменето. Много добра идея е да излизате с други майки, които също хранят децата си, тогава няма да изпитвате това първоначално смущение от минувачите. Освен на дрехите, трябва да обърнете внимание и на позата на кърмене – в повечето случаи майките кърмят в поза люлка, но за целта трябва да са седнали. Ако искате да кърмите и да продължите разходката си това е напълно възможно ако използвате слинг, май тай или ергономична раница. Позата при бебеносене е изправена и освобождава ръцете ви, но най-хубавото е че е почти незабележима по-време на кърмене от обкръжаващите ви хора.

Нормално е в началото кърменето на обществени места да ви се струва странно и смущаващо, но това не бива да ви спира да нахраните детето си, споделя консултантът по кърмене Ива Петкова. В крайна сметка гърдите са именно затова - за хранене и успокоение. С времето и порастването на бебето ще станете много по-спокойни и уверени в себе си и способностите си.

Обърнете внимание на вашето дете и се насладете на времето с него. Не се притеснявайте от хора, които не разбират мирогледа ви. Заобиколете се с приятели, с които ще ви е приятно и ненатоварващо да общувате.
Кърменето е съществена част от родителството и поне в началото няма как да се случва по-график. Не влизайте в омагьосания кръг с изцеждане и предлагане от шише само за да угодите на някой. Съобразявайте се с вашите нужди и тези на бебето.

Източник: Ива Петкова, Kaya

Материалът e подготвен от Kaya и е публикуван на уебстраницата, като част от партньорство.

Фотограф: Калина Серафимова