|

Коледна кампания срещу изоставянето на деца

Коледна кампания срещу изоставянето на деца

Над 2700 случая на родители, които искат да изоставят децата си са открити от Агенцията за социално подпомагане през първите 10 месеца на годината. Социалните служби са решили успешно почти 1900 от тях. От фондация "За нашите деца", съобщиха, че са убедили почти 60 родилки да не изоставят бебетата си.

Майките на 68 новородени в столичната първа АГ болница "Света София" през тази година са поискали да ги изоставят. Най-честата причина е нежелана бременност.

д-р Гергана Коларова - директор на I-ва АГ болница "Света София": "Други го правят заради бедност. Майката, която днес заяви, че няма да може да отгледа своето дете. Това е третото дете в семейството и очевидно нямат такава финансова възможност да се справят с проблема."

В такива случай болницата разчита на социалните работници от Центъра за обществена подкрепа на фондация "За нашите деца". Те се срещат с майките , за да се опитат да ги убедят да не изоставят децата си.

Димитрина Христова - социален работник: "Информираме ги и ги консултираме за подкрепата, която може да получат в Центъра за обществена подкрепа. В повечето случаи са ни благодарни, дори за това,че сме отишли там на място - изслушали сме ги."

От началото на годината социалните работници са оказали подкрепа на 88 родилки. Убедили са 56 да не изоставят децата си. 24-годишната Латинка, не си е помисляла да изостави синовете си. Преди около година поискала от центъра за обществена подкрепа да и помогнат да запише големия си син на детска градина.

Латинка Христова: "И после ми предложиха дали искам да ми помогнат за детето. Аз бях тогава бременна на второто. Мляко, нали в смисъл пюрета, дрешки. Всичко, което е нужно ми помагаха."

Освен материална, Латинка е получила психологическа подкрепа и съвети как да се грижи за децата си. 

Източник: Българска национална телевизия

Автори: от Цветелина Катанска и Альоша Шаламанов

Линкhttp://news.bnt.bg/bg/a/862696-detsa