|

Вазектомията

Вазектомията

Уважаеми пациенти,

Има само няколко медицински интервенции, за които много се дискутира и съответно се носят и различни слухове. Една от тези интервенции е вазектомията. Трябва да се има предвид, че тази форма на контрацепция е един от най-сигурните, най-безопасните и с липса на каквито и да е странични ефекти метод. Прекъсването на тръбите при жената е коремна операция, изискваща обща анестезия, докато прекъсването на семепроводите при мъжа се извършва най-често под местна анестезия с оперативен разрез не повече от 0,5см, с минимален достъп кухината на скротума и не изисква болничен престой.

По принцип предлагам най-леката форма на вазектомия – вазектомия без скалпел. Това е амбулаторна процедура, която може да се извърши и в петък, така че пациентът да се възстанови събота и неделя и в понеделник да бъде на работа. Процедурата трае около 20 минути. Под местна анестезия и е свързана с минимални рискове за пациента.

Ако вие се интересувате от тази форма за контрацепция, най-учтиво Ви моля да посетите часовете ми за прием на пациенти /по възможност с Вашата партньорка/. По време на приема ще извърша преглед и ултразвуково изследване на тестисите, за да съм убеден , че всичко е в ред и допълнително ще Ви бъде обяснено всичко свързано с процедурата, нейните предимства и последствия. След това ще определим дата и час на интервенцията. Все повече и повече двойки, както в Америка, така и в Европа, избират тази форма на контрацепция.

Уважаеми пациенти,

След внимателна преценка Вие сте взели решение за стерилизация/прекъсване на семепроводите= вазектомия/. С тази операция се постига постоянен стерилитет. Добре познатите методи за контрацепция при жената,,/хормонални таблетки, спирали/, както и използването на презервативи са по-малко сигурни и със странични ефекти /по-обилно менструално кървене, чести инфекции на маточната кухина, извънматочна бременност, ангажимент за постоянен прием на хормонални таблетики и други/от двустранното прекъсване на семепровода. От тази гледна точка вазектомията остава един надежден метод за семейно планиране. За тази операция трябва да познавате рисковете и последствията от нея и след това писмено и разбираемо това да бъде документирано. В разяснението по- долу са поставени най-важните точки, които вие внимателно трябва да прочетете. Ако имате допълнителни въпроси, може да ги обсъдим по време на нашата срещата.

Какво може да очаквате от интервенцията?

Операцията за стерилизация при мъжа с прекъсване на семепроводите стои в днешно време, като сигурен метод за постигане на целта контрацепция. Вазектомията е окончателна операция, с която Вие трябва да бъдете наясно. За да бъде извършена трябва да е приключило семейното планиране за деца и да имате много здрава връзка със своята партньорка.

Едно по-късно възстановяване на семепроводите е по принцип възможно, като успехът за обратно възстановяване на потока сперматозоиди е с успеваемост между 70-80%, в рамките на първите 5 години след вазектомията. Разбира се трябва да се знае, че 5 години след вазектомия, качествата на семенната течност могат да се влошат, така че едно оплождане по нормален начин впоследствие да не е възможно. Поради тази причина е добре да премислите всички подробности във Вашето крайно решение. Необходимо е Вие на 100% да желаете тази операция, защото по-късно при желание за нова бременност при трайно увредена сперматогенеза може да развиете и психологически отклонения/т.нар. невроза от стерилизацията/.

Кога е разрешено извършването на стерилизация?

За страните от западна Европа и Америка законодателно долната възрастова граница за извършването на вазектомия е навършени 25 г. Засега според българското законодателство липсва възрастова граница за извършването на тази манипулация. В клиничните пътеки на НЗОК до момента не е включена като процедура и за това и няма ясни и точни критерии/изключение се прави за децата с вродени генетични аномалии, които могат да се подлагат на вазектомия по медицински показания и в по-ранна възраст/.

Съществува възможност при не добре извършена вазектомия в единични случаи да настъпят сраствания и по тях да се възстанови подобно на нов семенния канал и преминаването на сперматозоиди, така че след вазектомията е необходимо да се извършат няколко спермограми, за да бъде документирано пълното отсъствие на сперматозоиди в еякулата. Периодът за контролните спермограми ще бъде посочен малко по-долу.

Ако неочаквано Вашето семейно положение се промени, например при смърт или смяна на партньорката, и с новата спътница в живота отново имате желание за деца в една по-късна житейска ситуация, тогава има възможност семепроводите оперативно микрохирургично да бъдат възстановени. В 70-80% настъпва възстановяване на нормалната оплодителната способност в рамките на до 5 години след вазектомията. Трябва да се има предвид също, че при извършена вазектомия модерната репродуктивна медицина предоставя възможности с единични сперматозоиди да се постигне бременност. Още веднъж е необходимо да се отбележи, че вазектомията е едно добро решение на въпроса с контрацепцията и независимо от това, че е направена съществуват шансове за възстановяване на оплодителната способност.

Оперативна техника

В нашата болница се практикува т.нар. безскапелна техника за извършването на вазектомия. Методът е един от най-модерните, както в Америка, така и за Европа, и се извършва под местна или по желание на пациента под кратковременна венозна анестезия. При тази операция първо се аплицира подкожно местната анестезия двустранно по хода на семепроводите в областта на оперативното поле, за да се постигне обезболяване. С много фин инструмент се нарушава целостта на кожата на скротума и обвивките, така че да се постигне минимално кървене. Ако се използва скалпел се нарушават подкожните съдове, което води до малко повече кървене от тях. След това се захваща семепровода с един специален инструмент и се почиства от околната тъкан. Прерязва се семепровода като от него се взема малка част, която подлежи на микроскопско изследване. За да се постигне непроходимост, двата края на семепровода се обработват с електронож. Допълнително те се връзват с единични конци, след което се връщат обратно в скроталната торбичка. Кожата се пристяга на мястото с лейкопласт като не е необходимо поставянето на конец. Оперативното време с подготовката е 20-30 минути. 8 седмици след операцията се прави спермограма, като следващите до 3 спермограми са през период от 4 седмици до пълното
отсъствие на клетки на сперматогенезата в еякулата. Обикновено пълна стерилност се получава след около 4 месеца.

Странични ефекти от вазектомията

Както при всяка оперативна интервенция, така и при вазектомията може да има слаби кръвоизливи или лека инфекция на оперативната рана, които са безопасни и за кратко време настъпва възстановяване. Мнението от преди години, че вазектомията може да доведе в по-късна възраст до рак на простатата се отхвърлиха в последните години от множество научни публикации. Разбира се, трябва да се има предвид че ракът на простатната жлеза е най-честото раково заболяване при мъжа и затова на мъже над 50 години препоръчваме един път годишно профилактични прегледи. Еректилни дисфункции и импотенция при мъжете след вазектомия са нелогични и абсолютно отхвърлени от научните изследвания. Продуцирания от Лайдиговите клетки тесторен постъпва направо от тестиса в кръвта и няма нищо общо с прекъснатите семепроводи.

Усложнения

1. Кървене по време или след операцията – 0-15% които могат да се установят до 24 часа след интервенцията.
2. Болки по хода на ингвиналния канал и към кръста 0-5%, които са слаби и изчезват обикновено най-късно до 1 година след интервенцията.
3. Инфекции в областта на раната 0-15%
4. Възпаление на епидидима или тестикуларен абсцес 0.5-5%. Разбира се при прекарани в миналото възпаление е логично този процент да бъде по-висок. С антибиотици и студени компреси обикновено възпалителния процес се овладява за 7-10 дни. В много редки случаи може да се стигне до епидидимектомия.
5. Гранулом от изтичане на семенна течност или от конците, с които са вързани семепроводите.

След като се запознахте подробно с предимствата на везактомията, като форма на контрацепция, те могат да бъдат поставени на обсъждане в двойката и би било добре, ако мъжът поеме своята отговорност за контрацепцията в семейството, както е в Америка и Европа.

Вазектомия - Операция