|

Въпроси и отговори


 • Какво е необходимо за прием за раждане в Първа САГБАЛ „Света София“?
   1. НАПРАВЛЕНИЕ №7 ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР ИЛИ СПЕЦИАЛИСТ.
   2. ОБМЕННА КАРТА, В КОЯТО ДА СА НАНЕСЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯТА, ПРАВЕНИ В ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ.
   3. ИЗСЛЕДВАНИЯ WASS, HbSAg – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, HIV – ПОЖЕЛАТЕЛНО.
   4. ЛИЧНА КАРТА.
   5. ЛИЧНА АМБУЛАТОРНА КАРТА (ЗАВЕРЕНА ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР).
   6. ЧЕХЛИ, НОЩНИЦА, ХАЛАТ.
   7. ЧАША, ВИЛИЦА, ЛЪЖИЦА, НОЖ.
   8. ЛИЧНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ, ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ.
   9. ПАМПЕРСИ В ЗАТВОРЕН ПАКЕТ, МОКРИ КЪРПИЧКИ ЗА ТОАЛЕТ НА БЕБЕТО.
   10. АМБУЛАТОРЕН ЛИСТ ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР.
 • Как мога да посетя училището за родители в Първа САГБАЛ „Света София“?
  • ОТ 26.02.2019 Г. УЧИЛИЩЕТО ЗА РОДИТЕЛИ И ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ (ПОСЕЩЕНИЕ НА РОДИЛНА ЗАЛА И ДЕТСКО ОТДЕЛЕНИЕ) ЩЕ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ В КОМБИНИРАНА ФОРМА И ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ ВСЯКА СРЯДА ОТ 11.30 Ч.

   Това е една възможност бъдещите майки и татковци да получат ценна теоретична и практическа информация за бременността, раждането, кърменето, отглеждането на бебето и създаването на емоционална връзка с него.

   Можете запишете вашето присъствие на телефон: 024470 202 или 024470 218 (всеки делничен ден от 08:00 до 16:00 ч.) или еmail: info@1agb.com

 • Какво представлява бременността?
  • Бременността е едно нормално физиологично състояние на организма, което настъпва, когато една жена желае и има настройката да стане майка. Бременността може да бъде желана или нежелана. Самата дума произхожда от българската дума „бреме“. „Бреме“ означава „тежест“, но това е една приятна „тежест“, която майката износва за период от 9 месеца. След това, в зависимост от медицинските показания, се преминава към определен тип родоразрешение.

 • Как се определя терминът на раждане?
  • Един от най-старите методи за изчисляване на датата за раждане при естествена бременност е използването на формулата на Негеле, при която от датата на последната редовна менструация връщаме 3 месеца назад и към получената цифра прибавяме числото 7. Датата на раждане може да се определи също с „гравидометри“. Те представляват кръгчета, в които със стрелка се отбелязва последната менструация, а друга стрелка показва кога е 40-тата гестационна седмица. Бременността трае 40 гестационни седмици. След като една пациентка навърши 37 гестационни седмици, тя е „в термин“. Това означава, че може да роди преди или след него. Но пренасянето 7 дни след термина се смята за не особено благоприятно и жената се хоспитализира.

 • Как протича нормалното раждане?
  • Нормалното раждане може да започне по различен начин - с контракции на различни интервали (на 2, на 3, на 5 минути). Смята се, че същинският ход на раждането започва тогава, когато контракциите станат регулярни и с достатъчно добър интензитет. Има също и подготвителни контракции, те подготвят матката за предстоящата усилена родилна дейност, която се състои от поредица регулярни маточни контракции.

   Нормалното раждане може да започне и с отваряне на околоплодния мехур. Когато той се отвори преждевременно, това е признак, че раждането е започнало вече, но екипът изчаква маточната шийка да стане по-мека, по-скъсена и изгладена. При някои жени раждането не започва спонтанно и се налага да бъде подпомогнато.

   Във всеки един етап на родилния процес, екипът може да обезболи пациентката. Има различни начини на обезболяване - венозно, мускулно, епидурален катетър, спинална анестезия. По този начин освен че се създава максимален комфорт за раждащата пациентка, се скъсява и времетраенето на раждането. Когато жената получи пълно откритие в предродилна зала, се превежда в залата за раждане. Там започват напъните, родилката трябва ефективно да напъва, за да може по-бързо и безболезнено да експулсира плода. Болничният престой при нормално раждане е 3 дни.

 • Как протича раждането с цезарово сечение?
  • Цезаровото сечение може да бъде направено планово или спешно. ЦС е коремна операция и се извършва под анестезия. Пациентката трябва да носи необходимия набор от предоперативни изследвания и консултации, които са анестезични и от интернист. В Първа САГБАЛ „Света София“ се извършва цезарово сечение с напречен разрез. Болничният престой е 5 дни.

 • Какви са етапите при постъпване за раждане в болница?
  • Когато една пациентка смята, че раждането е започнало, първо я преглежда дежурният лекар. Той ще прецени дали тя подлежи на приемане или е още рано да бъде хоспитализирана. Ако дежурният лекар реши, че пациентката трябва да бъде приета, тя трябва да предостави комплект документи. Те включват лична карта, направление, обменна карта и задължително, ако има допълнителни соматични заболявания – консултациите и препоръките от лекуващия лекар. Жената минава през регистратура с този набор документи, където се насочва в приемния спешен кабинет – №103. След това пациентката се качва в предродилна зала. Там минава раждането до периода на „изгонването“, а в родилна зала започва „изгонването на плода“ . Ако пациентката е за планово цезарово сечение, тя се приема по същия начин до постъпването й в родилна зала, където се настанява в отделна стая, в която се подготвят пациентите за цезарово сечение. След това влиза в операционна зала. Впоследствие родилката се свижда с близките и се настанява в реанимация. Първа САГБАЛ „Света София“ има реанимация специално за пациенти, оперирани с цезарово сечение.

 • Кои са първите документи на бебето?
  • Първата стъпка е записване на бебето в регистъра на болницата, в която е родено, с името, което сте избрали. За тази цел са необходими двете лични карти на родителите и удостоверението за граждански брак. В случай, че нямате сключен граждански брак, е необходима декларация, че бащата припознава детето. Такава можете да направите при нотариус или в деловодството на болницата. Условието е обаче майката да не е имала предишен брак или, ако е имала такъв от приключването му да е минала една година.

   Записването на името на бебето трябва да стане до третия ден от раждането. Актът за раждане се получава две седмици след записването в община по местоживеене на майката. Ако тя не е софийски жител, актът се получава от община „Красна поляна“.

   След изписването на бебето, бащата има право на 15 календарни дни отпуск. Удостоверението се издава в деловодството срещу лична карта.