|

Подкрепа при бременност и раждане


Бременност и стрес
През бременността в тялото и съзнанието на жената се случват повече промени, отколкото през целия живот. Заедно с радостта и трепетното очакване, стресът е нормално състояние за жената. Психологичната подкрепа помага в моменти, когато тревогите вземат връх и предизвикат: безсъние, паника, потиснато настроение или постоянно безпокойство. Установено е, че бебето има емоции още в утробата и те са свързани с преживяванията на майката. Затова нейното състояние е изключително важно за психиката на бъдещото дете.


Следродилна депресия
След раждането много жени преживяват период на тревоги, страхове и емоционално изчерпване, в резултат от грижите и отговорността за един нов живот. Психологичната подкрепа помага на майката да се адаптира към тези промени, за да може да установи пълноценна връзка с бебето и да отговори на неговите нужди.


Обучение в родителски умения
Всички искаме децата ни да са щастливи, но само обичта не е достатъчна. Родителството се учи с опита, необходими са умения и специфични решения на ежедневни ситуации. Знанието за това как да общуваме с децата би намалило грешките, които правим във възпитанието им.


Адаптация на семейството след раждането
След появята на бебето, жената и мъжът влизат в нови роли- на майка и баща. Това е времето, в което те се учат да живеят заедно като семейство с дете. Младите родители се нуждаят от информация как да се справят с новата ситуация, как да общуват с бебето и другите си деца, как да се почувстват спокойно като родители, и интимни партньори