Въпроси и отговори
Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ ЕАД

  Въпроси и отговори

  • НАПРАВЛЕНИЕ №7 ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР ИЛИ СПЕЦИАЛИСТ.
  • ОБМЕННА КАРТА, В КОЯТО ДА СА НАНЕСЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯТА, ПРАВЕНИ В ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ.
  • ИЗСЛЕДВАНИЯ WASS, HbSAg – ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, HIV – ПОЖЕЛАТЕЛНО.
  • ЛИЧНА КАРТА.
  • ЛИЧНА АМБУЛАТОРНА КАРТА (ЗАВЕРЕНА ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР).
  • ЧЕХЛИ, НОЩНИЦА, ХАЛАТ.
  • ЧАША, ВИЛИЦА, ЛЪЖИЦА, НОЖ.
  • ЛИЧНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ, ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ.
  • ПАМПЕРСИ В ЗАТВОРЕН ПАКЕТ, МОКРИ КЪРПИЧКИ ЗА ТОАЛЕТ НА БЕБЕТО.
  • АМБУЛАТОРЕН ЛИСТ ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР.

  Всяка сряда, от 12:00 часа в Рапортната зала на етаж 4 се провежда Училище за родители с практическа насоченост, в което се разглеждат някои от най-важните теми за бременността, раждането и отглеждането на бебето. Темите за всяка седмица се обявяват на фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/psagbalsvetasofia/

  Бременността е едно нормално физиологично състояние на организма, което настъпва, когато една жена желае и има настройката да стане майка. Бременността може да бъде желана или нежелана. Самата дума произхожда от българската дума „бреме“. „Бреме“ означава „тежест“, но това е една приятна „тежест“, която майката износва за период от 9 месеца. След това, в зависимост от медицинските показания, се преминава към определен тип родоразрешение.
  Един от най-старите методи за изчисляване на датата за раждане при естествена бременност е използването на формулата на Негеле, при която от датата на последната редовна менструация връщаме 3 месеца назад и към получената цифра прибавяме числото 7. Датата на раждане може да се определи също с „гравидометри“. Те представляват кръгчета, в които със стрелка се отбелязва последната менструация, а друга стрелка показва кога е 40-тата гестационна седмица. Бременността трае 40 гестационни седмици. След като една пациентка навърши 37 гестационни седмици, тя е „в термин“. Това означава, че може да роди преди или след него. Но пренасянето 7 дни след термина се смята за не особено благоприятно и жената се хоспитализира.
  Нормалното раждане може да започне по различен начин - с контракции на различни интервали (на 2, на 3, на 5 минути). Смята се, че същинският ход на раждането започва тогава, когато контракциите станат регулярни и с достатъчно добър интензитет. Има също и подготвителни контракции, те подготвят матката за предстоящата усилена родилна дейност, която се състои от поредица регулярни маточни контракции.
   
  Нормалното раждане може да започне и с отваряне на околоплодния мехур. Когато той се отвори преждевременно, това е признак, че раждането е започнало вече, но екипът изчаква маточната шийка да стане по-мека, по-скъсена и изгладена. При някои жени раждането не започва спонтанно и се налага да бъде подпомогнато.
   
  Във всеки един етап на родилния процес, екипът може да обезболи пациентката. Има различни начини на обезболяване - венозно, мускулно, епидурален катетър, спинална анестезия. По този начин освен че се създава максимален комфорт за раждащата пациентка, се скъсява и времетраенето на раждането. Когато жената получи пълно откритие в предродилна зала, се превежда в залата за раждане. Там започват напъните, родилката трябва ефективно да напъва, за да може по-бързо и безболезнено да експулсира плода. Болничният престой при нормално раждане е 3 дни.
  Цезаровото сечение може да бъде направено планово или спешно. ЦС е коремна операция и се извършва под анестезия. Пациентката трябва да носи необходимия набор от предоперативни изследвания и консултации, които са анестезични и от интернист. В Първа САГБАЛ „Света София“ се извършва цезарово сечение с напречен разрез. Болничният престой е 5 дни.
  Когато една пациентка смята, че раждането е започнало, първо я преглежда дежурният лекар. Той ще прецени дали тя подлежи на приемане или е още рано да бъде хоспитализирана. Ако дежурният лекар реши, че пациентката трябва да бъде приета, тя трябва да предостави комплект документи. Те включват лична карта, направление, обменна карта и задължително, ако има допълнителни соматични заболявания – консултациите и препоръките от лекуващия лекар. Жената минава през регистратура с този набор документи, където се насочва в приемния спешен кабинет – №103. След това пациентката се качва в предродилна зала. Там минава раждането до периода на „изгонването“, а в родилна зала започва „изгонването на плода“ . Ако пациентката е за планово цезарово сечение, тя се приема по същия начин до постъпването й в родилна зала, където се настанява в отделна стая, в която се подготвят пациентите за цезарово сечение. След това влиза в операционна зала. Впоследствие родилката се свижда с близките и се настанява в реанимация. Първа САГБАЛ „Света София“ има реанимация специално за пациенти, оперирани с цезарово сечение.
  Първата стъпка е записване на бебето в регистъра на болницата, в която е родено, с името, което сте избрали. За тази цел са необходими двете лични карти на родителите и удостоверението за граждански брак. В случай, че нямате сключен граждански брак, е необходима декларация, че бащата припознава детето. Такава можете да направите при нотариус или в деловодството на болницата. Условието е обаче майката да не е имала предишен брак или, ако е имала такъв от приключването му да е минала една година.
   
  Записването на името на бебето трябва да стане до третия ден от раждането. Актът за раждане се получава две седмици след записването в община по местоживеене на майката. Ако тя не е софийски жител, актът се получава от община „Красна поляна“.
   
  След изписването на бебето, бащата има право на 15 календарни дни отпуск. Удостоверението се издава в деловодството срещу лична карта.

  ПСАГБАЛ "Света София"

  Добрият живот

  започва на добро място!

  Контакти

  ул. „Михалаки Ташев” №2,

  ж.к. „Красна поляна”, София, 1330

  02/4470 211

  info@1agb.com

  © 2024 ПСАГБАЛ "Света София". Всички права запазени.