Психологическа подкрепа
Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ ЕАД

  Психологическа подкрепа

  Бременност и стрес
  През бременността в тялото и съзнанието на жената се случват повече промени, отколкото през целия живот. Заедно с радостта и трепетното очакване, стресът е нормално състояние за жената. Психологичната подкрепа помага в моменти, когато тревогите вземат връх и предизвикат: безсъние, паника, потиснато настроение или постоянно безпокойство. Установено е, че бебето има емоции още в утробата и те са свързани с преживяванията на майката. Затова нейното състояние е изключително важно за психиката на бъдещото дете.


  Следродилна депресия
  След раждането много жени преживяват период на тревоги, страхове и емоционално изчерпване, в резултат от грижите и отговорността за един нов живот. Психологичната подкрепа помага на майката да се адаптира към тези промени, за да може да установи пълноценна връзка с бебето и да отговори на неговите нужди.


  Обучение в родителски умения
  Всички искаме децата ни да са щастливи, но само обичта не е достатъчна. Родителството се учи с опита, необходими са умения и специфични решения на ежедневни ситуации. Знанието за това как да общуваме с децата би намалило грешките, които правим във възпитанието им.


  Адаптация на семейството след раждането
  След появята на бебето, жената и мъжът влизат в нови роли- на майка и баща. Това е времето, в което те се учат да живеят заедно като семейство с дете. Младите родители се нуждаят от информация как да се справят с новата ситуация, как да общуват с бебето и другите си деца, как да се почувстват спокойно като родители, и интимни партньори

  В Първа САГБАЛ „Света София“ функционира кабинет за психосоцилна подкрепа, в който ежедневно работи психолог- психотерапевт. Психосоциалната рехабилитация на жени с рак на млечната жлеза е един от приоритетите на дейността му. Там постоянно се осъществява целенасочена психологична помощ и подкрепа на пациентките във връзка с емоционалните, социални, и поведенчески проблеми, които се появяват по време на болестта и престоя им в болницата. Осъществява се и психо-социална подкрепа на семейството на пациентките.

  I. Програмата за работа включва:


  При поставяне на диагнозата и след операцията- кризисна интервенция с цел:
  Справяне с емоционалния дистрес
  Приемане на плана за лечение
  Стабилизиране на когнитивнити способности за съдействие на лекаря


  Подкрепяща психотерапия в болницата по време на престоя
  Цели успокояване и подкрепа на пациентката за да се справи с травмите, които заболяването предизвиква и които се отразяват на способността и да се адаптира, да понесе болката, страничните ефекти от лечението и първоначалната промяна в начина на живот.


  Насоки на психологична работа
  Емоционална подкрепа при справяне с шока, острата стресова реакция и психосоматичен дистрес, структуриране етапите на лечението
  Психо- обучение за справяне с депресията, загубатата на контрол и вината, страх от загуба на работа и социален статус, възможна промяна на отношението на най-близките
  Психосоциална рехабилитация и ресоциализация
  Осъществява се преди изписване и по време не ежегодните месечни безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза от лекар и от психолог. Има за цел обсъждане и подкрепа на оптималното функциониране на пациентките в социалната и семейна общност. Засяга фазите на възстановяване и ремисия, когато дистресът е преодолян и жената се е върнала към обичайния ритъм на живот.
  Разговор със семейството преди и след операцията
  Операцията на жената от рак на млечната жлеза е стрес за цялото семейство и го поставя в нова ситуация, променяща начина му на живот. По време на престоя в болницата, цялата система допринася за емоционалното равновесие на пациентката и взаимотношенията и с медицинския персонал, затова има нужда от подкрепа, окуражаване и структуриране.


  II. Психологична консултация в месеца за безплатни прегледи на жени за рак на млечната жлеза.

  Функционира през два дни от седмицата с предварително записване на желаещите или насочените от лекаря, след поставяне на диагнозата

  ПСАГБАЛ "Света София"

  Добрият живот

  започва на добро място!

  Контакти

  ул. „Михалаки Ташев” №2,

  ж.к. „Красна поляна”, София, 1330

  02/4470 211

  info@1agb.com

  © 2024 ПСАГБАЛ "Света София". Всички права запазени.