Бащи: Бъдете активни в грижата за новороденото
Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ ЕАД

  НОВИНИ

  Бащи: Бъдете активни в грижата за новороденото

  След появата на новороденото ролята на бащата е също толкова важна, колкото и тази на майката. Важно е татковците да са активни, подкрепящи и спокойни, защото по този начин помагат за хармонията в семейството и пълноценното развитие на детето. Това е мнението на сертифицирания консултант по бебеносене Ивa Петкова, която е и създател на бранда Каya.

  Пълноправни в отглеждането 

  Изключително важно е бащите да са пълноправни в отглеждането – да отделят толкова време и енергия в родитеството, колкото и майката. “Отмина ерата бащата само да изкарва пари в семейството и да се грижи за ремонтните дейности. В последните няколко години има съвсем различна роля - активната. Татковците могат да се включват във всички дейности, освен кърменето”, добавя специалистът. Да връзва детето в слинг или раница, да го извежда на разходка, да го приспива, къпе, масажира - това са само част от нещата, в които бащата може да участва пълноценно. Дори често татковците се справят по-добре, защото са по-смели и уверени. 

  Заздравяване на връзката между партньорите

  Когато родителите се обучават заедно преди появата на мъника, на по-късен това много помага. Те си припомнят един на друг важните моменти. Това заздравява връзката и между самите родители. Когато майката знае, че е подкрепяна, тя се чувства по-спокойна и уверена. Освен това има възможност да отделя и време за себе си, както и за други дейности. Майките имат нужда от пълноценно възстановяване поне един месец след раждането, а когато бащата вижда какво прави тя отблизо, той може да оцени усилията ѝ, а грижата не е фокусирана само върху малкото съкровище.

  Направете план

  Като родители съществено ще се улесните, ако преди раждането направите план за първите един, два месеца след   голямото събитие. Защото, когато мъникът се появи, това ще е много по-сложно и физически няма да има време.   Двойката трябва да обсъди предварително какво да се купи, кой ще може да се включи в грижите. Ива съветва да   не се купуват излишни аксесоари предварително. Всичко, от което се появи нужда в последствие, може да бъде   купено от бащата - това е още една голяма дейност, в която той може да съдейства ако има предварителен списък.   Татковците са много по-първични, смели и склонни много повече да забавляват децата и трябва да го правят   възможно  най-често.

  Източник: Ива Петкова, Kaya

  Материалът e подготвен от Kaya и е публикуван на уебстраницата, като част от партньорство.

  Фотограф: Керстин Клаудия

  ПСАГБАЛ "Света София"

  Добрият живот

  започва на добро място!

  Контакти

  ул. „Михалаки Ташев” №2,

  ж.к. „Красна поляна”, София, 1330

  02/4470 211

  info@1agb.com

  © 2022 ПСАГБАЛ "Света София". Всички права запазени.